Artiklar
- snittblommor och odling

Här fyller vi på efterhand med artiklar om snittblommor och odling.
Klicka dig fram i listorna för att komma till önskad artikel.

Tidig sådd – odla härdiga annueller
för en stressfri vår

Vi är många som längtar efter att få dra igång odlingssäsongen. Och vill vi börja tidigt så finns det en del blommor som går alldeles utmärkt att börja så redan i februari. Nämligen den typen av blomster vi kallar för härdiga annueller. Härdiga annueller är ettåriga blommor som tål kyla och alltså är mer anpassade för vårt klimat. Dessa blommor går jättebra att så redan nu i februari för att sedan plantera ut i april. För mig som odlar blommor professionellt är detta ett bra sätt att minska stressen i maj/juni då många av våra snittblommor ska planteras ut.

Jag har länge odlat ett antal av dessa härdiga ettåriga blommor. Men det är först de senaste åren som jag har experimenterat med att hantera dem på detta sätt. Traditionellt har fröpåsarna tydligt indikerat att vi bör vänta tills efter den sista frosten innan vi planterar ut dem. Men vissa av de här blommorna, som exempelvis luktärten, tål faktiskt flera minusgrader när de väl har härdats. 

Om du också vill prova att så härdiga annueller för tidig utplantering, här är några tips.

Det finns många sorter som fungerar bra att så och plantera ut tidigt. I år satsar jag bland annat på luktärt, kinesisk förgätmigej, lejongap, sommarrudbeckia, sommarflox, blomstermorot, risp, solboll eternell, harört, broksalvia, blåklint och clarkia. Dessa är alla sorter som klarar av kyla väl; vissa av dem tål, som jag nämnde tidigare, flera minusgrader.

Tiden för sådd och utplantering varierar beroende på var i landet du befinner dig. Om du bor långt söderut kan du så flera av sorterna redan nu, men om du bor i norr behöver du vänta lite längre. Det är viktigt att ta reda på när din sista vårfrost inträffar. Här i sydvästra Småland kommer den ganska tidigt generellt sett, men eftersom jag bor i ett köldhål räknar jag med att sista frosten inträffar runt den 20 maj. För att ta reda på din sista frostdag kan du använda SMHI:s karta över genomsnittliga datum för den sista vårfrosten. När du har koll på datumet räknar du cirka 12 veckor bakåt från det datumet, och det datumet blir din ungefärliga sådag. För mig blir det slutet av februari.

Utplantering av dina plantor sker cirka 6 veckor efter sådd, beroende på sort. Vissa sorter tar längre tid att utvecklas, medan andra är snabbare. Jag sår lejongap, sommarrudbeckia och risp i mitten/slutet av februari eftersom de har en ganska lång utvecklingstid, medan exempelvis broksalvia, kinesisk förgätmigej och sommarflox kan sås i början av mars eftersom de har kortare utvecklingstid.

När det är dags för utplantering måste dina plantor vara avhärdade. Ingen växt, inte ens de tåligaste, vill bli chockade av vädret. Så se till att avhärda dem i god tid. Jag brukar börja avhärda dem ungefär en vecka innan utplanteringen. Börja med att låta dem stå ute ett par timmar och förläng sedan tiden gradvis. Välj en mild dag för utplanteringen och skydda dina plantor med fiberduk under de första dagarna.

Lycka till med din odling!
/Rebecca


Tips och tricks för självplockare

På Wieselgrensgården har vi självplock dygnet runt från augusti till frosten kommer. Det innebär att du kan komma och plocka blommor när som helst på dygnet. Det finns såklart för- och nackdelar med det. Fördelarna är att du inte behöver vänta in öppettider om du är i akut behov av en bukett blommor eller om du helt enkelt bara är sugen på ett skymningsplock en sen sommarkväll. Nackdelarna är att det kan vara obemannat när du kommer och plockar.

På plats i odlingen finns tydliga instruktioner och även en del tips och tricks för dig som plockar. Men tipsen gäller såklart även om du plockar blommor i egen trädgård eller på ett annat av alla de fantastiska blomstersjälvplock som finns runt om i vårt land. (du kan hitta massor med fina ställen på Snittblomsodlare.se) Därför har jag även publicerat tipsen här på artikelsidan.

Skörda med hänsyn

Klipp av blomman ovanför ett bladpar. Om du klipper ovanför ett bladpar kommer blomman producera nya stjälkar därifrån. En tumregel är att spara minst en tredjedel av plantan för tillväxt. Då räcker blommorna till fler och under en längre säsong.

Skördestadie

Se till att blomman börjat slå ut men inte känns mjuk i mitten eller är för utslagen för bästa hållbarhet. Olika sködestadier gäller för olika sorter. Här följer en lista på de vanligaste blommorna och bästa skördestadie för dem:

Dahlia - dahlian fortsätter inte slå ut när du har plockat den, utan den ska plockas i det stadie du vill att den ska ha i vasen. Helt enkelt när du tycker att den är snygg. En sak du kan titta efter är dock så att de bakersta kronbladen inte har börjat ramla av.
Sommarrudbeckia - Sommarrudbeckian är lite stingslig när det gäller hållbarhet. Här kan du titta på två saker. Dels ska mitten vara fast och inte har börjat mjukna och dels ska själken vara hård. En rudbeckia med sladdrig stjälk är inte riktigt mogen och kommer vissna fortare.
Zinnia - En zinnia får inte plockas för tidigt. Då håller den inte. Ta i stjälken och ruska blomman lätt. Om stjälken är stel är den klar att plockas men om den gungar med och är lite sladdrig är den inte mogen än.
Jätteeternell - Om du ska torka jätteeternelllen ska den plockas innan den har slagit ut helt än. Alltså när den visar färg helt men endast de yttersta kronbladen har slagit ut och resten är i knopp.
Sommarflox - Sommarfloxen plockas när hälften av blommorna har slagit ut. Resten slår ut i buketten.

Ner i vatten

Fyll en hink med lite vatten och sätt ner stjälkarna för att vattendra direkt så håller de bättre. Det är lockande att gå runt med buketten i handen eller lägga dem i en korg när en plockar, men fall inte för den frestelsen. Blommorna vill ha vatten direkt!

Ha roligt

Det finns inga rätt och fel när du komponerar dina blomster. Naturen har gett oss en färgprakt utan dess like.

Våga testa dig fram och njut!
/Rebecca


Skötselråd för snittblommor

Har du varit och handlat blommor? Kanske plockat dem själv på blomsterfältet. Eller köpt en bukett i butiken. För att dina blommor ska hålla länge och du ska få njuta av dem så länge som möjligt kommer här några smarta tips.

Nya snittytor

När du kommer hem behöver stjälkarna nya snittytor. Skär med en vass kniv. Detta för att de ska kunna ta upp syret och näringen från vattnet bättre vilket gör att blommorna håller sig längre.

Rensa bort blad

Inga blad ska vara kvar på stjälkarna som går ner i vattnet. Om det ligger blad i vatten så skapas bakterier i vattnet som gör att hållbarheten på dina blommor blir betydligt kortare.

Ren vas, näring och nytt vatten

Sätt blommorna i vatten så snabbt som möjligt och se till att placera din bukett i en ren vas. Om du vill kan du göra egen snittblomsnäring att ha i vattnet. Byt vatten ofta! 

Recept på snittblomsnäring:

  • 1 liter vatten

  • 2 tsk ättikssprit (12 %)

  • 8-10 sockerbitar

Blanda vatten, ättikssprit och sockerbitar och rör om till sockret har löst sig. Häll  blandningen i vasen och ställ ner blommorna. Lätt som en plätt!

Sockret ger blommorna näring och ättiksspriten hjälper till att hålla vattnet rent, så inte bakterier frodas.

Rätt miljö

Om du har möjlighet, placera blommorna svalt nattetid. Undvik att utsätta blommorna för stark sol och ställ aldrig blommor nära frukt som avger etylengas vilket påskyndar blommornas åldrande.

Ta väl hand om din bukett så får du njuta av blommorna längre!
/Rebecca

Soil Blocker
– en himla smart mackapär!

Visst har du hört talas om Soil Blockers? Dessa smarta mackapärer som förvandlar fuktig jord till små kuber som är perfekta för att så eller omplantera plantor.

Soil Blocker finns i olika storlekar som passar för olika ändamål både för att så små fröer och för omplantering. Jag har verkligen blivit förtjust i Soil Blockers och börjar allt mer använda dem istället för pluggbrätten eller att bredså. Speciellt gillar jag modellen Mini 20 för mina sådder. Den skapar små kuber, bara 2x2 cm stora, vilket är perfekt för ett enskilt frö. Trots att processen kräver lite pyssel, tycker jag verkligen att det är värt det.

Nedan har jag sammanställt en lista på de för- och nackdelar jag ser med Soil Blockern och så har jag tagit med en kort instruktion för hur du gör.

Fördelar:

Platseffektivitet: Sådd i soliblocks tar mycket mindre plats än sådd i pluggbrätte eller kruka. Jag lägger mina soilblocks på vanliga plastbrickor och får plats med 160 kuber på en sådan bricka.

Miljövänlig: Att minska användningen av plast i odlingen är en av mina målsättningar. Med Soil Blockers har jag lyckats minska användningen av engångsplastkrukor. Även om jag fortfarande använder pluggbrätten till vissa sådder som behöver stå lite längre innan de planteras ut.

  • Förbättrad syretillförsel till rötterna: Rötter behöver syre för att utvecklas optimalt. Genom att kuberna tillåter bättre luftcirkulation runt rötterna, har jag märkt att mina växters rötter är starkare och friskare.

  • Minskad risk för övervattning: En vanlig anledning till att sådder misslyckas är övervattning. Den risken minskar betydligt när du använder Soli Blocker.

  • Kostnadseffektivitet: En Soil Blocker kostar några hundralappar att införskaffa, men eftersom den kan producera precis så många jordkuber som du behöver och dessutom går att återanvända från år till år går det fort att tjäna in de pengarna som annars läggs på engångskrukor.

  • Nackdelar:

  • Vattenbehov: En av utmaningarna är att jorden i kuberna kan torka ut snabbare än i traditionella krukor. Det kräver lite mer uppmärksamhet och regelbunden bevattning.

  • Tidskrävande: Att så ett litet frö i varje kub kan vara pilligt, särskilt om man är van vid att bredså. Det tar lite längre tid och kräver lite mer tålamod, men jag tycker att resultatet är värt ansträngningen.

Hur du använder en Soil Blocker:

  1. Förbered jorden: Börja med att blöta jorden till en konsistens som liknar fuktig sand. Detta gör det lättare att forma jordkuberna.

  2. Fyll Blockern: Fyll din Soil Blocker med den blöta jorden och packa den försiktigt. Kontrollera att jorden är jämnt packad i alla fördjupningar.

  3. Skapa kuber: Tryck ner handtaget på Soil Blocker för att skapa jordkuber. Var försiktig så att du inte trycker för hårt, men tillräckligt för att kuberna ska lossna.

  4. Placera kuberna: Placera de skapade kuberna på en bricka eller en plan yta med en upphöjd kant för att underlätta bevattning.

  5. Så fröer: Placera ett frö i varje fördjupning i kuberna och täck sedan försiktigt över fröet med lite jord.

  6. Vatten: Vattna kuberna försiktigt så att jorden är fuktig, men inte genomblöt. Se till att vattna på brickan bredvid kuberna för att undvika att kuberna går sönder.

  7. Skötsel: Placera dina kuber på en ljus plats och se till att de får tillräckligt med sol och vatten för att fröerna ska gro.

Jag måste nog, med risk för att låta som en annonskampanj, säga att Soil Blockers verkligen har förändrat mina sådder. Förutom platseffektiviteten, miljöaspekten och friskare små plantor tycker jag också att jag har större kontroll över sådderna. Risken att jag står där med ett helt pluggbrätte fullt med tomma pluggar på grund av dålig grobarhet har minskat.

Vill du veta mer om hur du använder Soil Blocker har Sara Bäckmo en jättetydlig text med instruktiva bilder på sarabackmo.se.

Även mina fina kollegor på blommaitid.com har bra instuktioner där de även skriver om vilka blomsterfröer som passar att så i soilblocks.

Testa vettja!

/Rebecca